Én natt med kongen,- Purim.

I Bibelen kan vi lese en historie om ei jente som het Ester, eller Hadisa på hebraisk. Hun var foreldreløs og vokste opp hos søskenbarnet sitt, Mordekai, som tok henne til seg da hun var liten. Kong Ahasverus hadde i sitt tredje regjeringsår, en fest som varte i 180 dager!!! Altså i 6 måneder!!! Vi lander midt inn i en fargerik historie med velstand og rikdom. Denne festen var ikke for hundre eller to hundre mennesker. Nei dette var en fest for alle kongens stormenn og tjenestemenn fra alle sine 127 landskaper, som strakte seg fra India, hele Midt-Østen og ned til Etiopia!!! Det var politiske ledere med sine hustruer og tjenere og regjeringsmedlemmer!!! Det var mennesker fra forskjellige kulturer med ulike språk og oppfatninger. Ahasverus, eller Xerxes, var den infytelsesrike kongen og en meget stor hærfører.

Etter denne lange, pretensiøse festen, åpner kongen dørene for folket sitt i borgen Susan. Det ble hageparty i syv dager!! Det ble pyntet med tepper i lin og bomull, i fargene hvitt, purpur og blått. Stoffene var festet i sølvringer som var festet til hvite marmorsøyler. Disse igjen sto på gulv av alabast (sart hvitt mineral, gjennomsiktig eller marmorert, som nesten ser ut som glass), hvit marmor, perlemor og kostelige stener. 

IMG_2418

Det de fikk å drikke, ble skjenket i gullbegre, og alle var ulike! De var laget spesielt for hver enkelt. Alle fikk drikke og spise akkurat som de selv ville. Det var sittebenker i gull og sølv. De lærde har diskutert mye hva det betyr? Etter mye gransking har de kommet fram til at sittebenker som de brukte rundt bordene, var trukket av stoff som var spunnet av gull- eller sølvtråder og silke. I dagens samfunn vil en meter langt og 60 cm bredt stoffstykke av dette materiale koste ca 600$, litt over 5000 Nkr etter dagens kurs. Da kan dere tenke dere prisen på gullkrus, marmorsøyler og alle mulige stoffer av sølv- gull-og silketråder!! Tenk på all vin og all mulig mat som gikk med. Dette var litt av en fest! Det står at kongen ble glad og i godt humør av vinen han hadde drukket og han ville gjerne vise fram dronningen sin til alle på festen.

Dronning Vasti hadde samtidig en fest for kvinner i kongens slott. Da hoffmennene til kongen kom med bud at hun skulle komme til kongen i all sitt skrud, svarte dronningen nei. Hva fikk henne til å svare nei? De var konge og dronning, mann og kone. Det står ingenting om at Vasti ble vist fram eller var på den 180 dager lange festen. Kvinner kan være kompliserte og vanskelige å forstå, sier menn. Og vi kvinner sier gjerne det samme om dem. Det vi vet er at menn og kvinner opplever kjærlighet helt forskjellig. Gud har skapt oss ulike, slik at vi skal kunne utfylle hverandre. For å si det litt enkelt, vil kvinner bli sett og de vil ha kjærlighet. Mens menn vil ha respekt og han vil vite at “hun er min.” Kanskje Vasti var sur for hun ikke var blitt sett på en stund? Mens kong Ahasverus på sin side kanskje tenkte at nå får dronningen all tenkelig og utenkelig rikdom. Drar vi parallellen til dagens samfunn så nytter det ikke for mannen bare å gi kvinnen bankkortet og masse rikdom og tro at hun blir fornøyd. Vastis mangel på respekt fikk fram det verste i kongen og konsekvensene ble deretter. Det ble rett og slett en skilsmisse. Han ble så sint da hun ikke ville komme at det endte med at han sendte henne bort. På den tiden betød det for Vasti at hun aldri kunne gifte seg igjen. Hun fikk vakter rundt seg og var dømt til et liv i ensomhet! For en fremtid for denne damen!!

Det går fire år, så i andre kapitlet står det at kongens sinne la seg etter en tid og da tenkte han på Vasti, det hun hadde gjort og det som var blitt bestemt om henne. Kongen hadde nok fått en knekk i stoltheten sin og han går gjennom en prosess ser det ut som. Han hadde nok av kvinner i kvinnehuset, men hjertet hans fant ikke det han ville ha. Vi vet ikke hva som egentlig skjedde med kongens hjerte, men noe har skjedd for Kongens tjenere setter igang for å finne en ny dronning til kongen. Unge jomfruer blir tvunget til å bli med til slottet, deriblant Ester. De må gå gjennom 6 måneder med myrraolje behandling. Dette var en tøff og til tider smertefull behandling. Deretter ble det 6 måneder med velduftende olje- og salvebehandlinger før de kunne få én natt med kongen. For en prosess!! Bare for en natt!! Det ble en konkurranse om hvem som vant kongens gunst. Etter den ene natten ble de forflyttet til kvinnehuset. Om kongen syntes godt om en så kunne hun komme igjen når han sendte bud på henne.

Ester var annerledes enn de andre jentene. Kvinnevokteren Hegai ga henne de beste salver, de beste rommene og den beste maten. Selv kongen fikk godhet for henne. Alt ble lagt tilrette for Ester for Gud hadde utrustet henne for en tid som denne. Hun redder sitt folk på mirakuløst vis da Haman vil drepe alle jøder. Ester selv var inne i kongens slott. Alt skjedde utenfor portene, likevel var hun nøkkelen for mange tusen mennesker. For å kunne tale sitt folks sak, måtte Ester gå inn for kongen. Ingen kunne komme inn til kongen uten at han sendte bud, ellers ville de måtte bøte med livet. Derfor utlyser Ester en faste hvor alle skal be for henne, i tre dager, før hun skal inn til kongen. Hun var så bevisst at hun ba alle sine venner og familie om å be for henne, ikke for den vanskelige situasjonen. Dette er visdom og klar åndelig vurderingsevne. Etter tre dager kler hun seg i sitt fineste skrud. Hun har dyp respekt for kongen, om hun er enig i disse reglene eller ikke, til motsetning av Vasti! Hun skrider inn og bøyer seg i gulvet foran kongen og hun skimter gullsepteret som blir rakt mor henne. Hun er reddet! Igjen får kongen godhet for henne. Hun ber kongen og Haman på banquette to kvelder på rad. Historien forteller hvordan Haman må bøte med livet for den ondskap han hadde planer om å utføre. Festdagen Purim blir feiret vært år til minne om Ester og hvordan hun reddet sitt eget folk.

Hva kan vi lære av denne historien?

Du har kanskje, som meg selv, hatt din Haman i livet? Haman som motarbeider og vil sette deg ut av spill. Bibelen kaller Djevelen for Sjelefienden og vår Motstander. Veldig mange gjør det som er helt naturlig for mennesket som er i krig, nemlig å være opptatt med fienden. Normalt sett ville vel noen og enhver av oss vært opptatt av Haman, alle soldatene og hvordan overleve. Ester gjør noe vi alle burde gjøre. Hun er rolig, tar imot beskjeder, tar imot råd når hun er redd, hun er velstelt og pynter seg for kongen. Kongen er den hun lever for. Ved å være slik, har hun full kontroll på situasjonen. Som Ester hadde Hegai, kvinnevokteren, har vi Den Hellige Ånd. Om du vil stå din motstander imot og vinne seier over sjelefienden, er eneste veien bønn. De gamle sa før at vi skulle gå kneveien. Ved å holde blikket festet på Jesus mens vi er i utfordrende situasjoner, vil du få Guds fred, visdom og glede mens krigen raser. Ja du vil kanskje ikke ha kontrollen, men trenger du det når vår Mester har den fulle oversikt? Det er mye bedre og mye enklere å leve på denne måten, mot å prøve å fikse ting selv. Den Hellige Ånd er han som har flyttet inn i hjertene til dem som blir frelst, som aksepterer Jesus og sier ja til han. Den Hellige Ånd er den kraft som oppreiste Jesus fra de døde og han som veileder oss til hele sannheten. Han er skatten i leirkaret, sier bibelen. Han er den som bærer oss igjennom når kampen kan være hard. Må Gud velsigne deg til å være en Ester midt i din samtid.

Velsignet uke til deg, og Gud velsigne deg.