Rist av deg kråkene

I læren om fuglene, ornitologi, blir kråkene kalt for mobberne. De hakker og erter alle andre fugler, både små og store. Aller helst operer de i flokk og lager masse lyd både dag og natt. Interessant er det å lese om ornitologer som studerer fuglelivet. De sier at kråkene til og med gjør livet surt for de største av våre rovfugler, havørnen. Den kan bli opp imot 7 kg tung og ha et vingespenn på opptil 2,65 m. Den flyr så høyt, over 2 km opp i luften, så det kan være vanskelig å se den med det blotte øyet. Eneste gangen en kråke ikke angriper en ørn, er når ørnen er på jakt. Da blir kråkene redde og gjemmer seg. Når kråken bokstavelig talt sitter på nakken til ørnen bare for å irritere, flyr den så høyt at kråken i mangel på oksygen, faller ned og i verste fall dør, sies det.

Vi alle kan møte på mennesker i situasjoner som minner oss om disse kråkene. Jeg velger å kalle disse fristelsene for kråker. De lander på nakken vår og hakker, klyper og lager lyder i ørene våre. Vi mister fokuset på Jesus og vi blir opptatt med kråkenes intense distraksjon isteden. Kanskje du også har opplevd dette? Vi ber og rister kråkene av oss og tror at nå er kråkene borte! Men nei da! Det går en liten tid, så er de tilbake igjen med samme kjøret. Det rare er at vi går på “limpinnen” nesten hver gang.

I Lukas 4;1-13 (Norsk BibelA/S 1988), leser vi om Jesus som ble fristet av Djevelen i begynnelsen av sin tjeneste. I vers 13 står det: “Da Djevelen hadde fullført hele fristelsen, gikk han bort fra ham inntil en laglig tid.” Det betyr at da ville han komme tilbake og fortsette å friste ham senere en gang. Tenk at Djevelen var så frekk at han prøvde å friste Guds Sønn! Hva da med deg, du som elsker Jesus? Klart at han vil felle deg! Djevelen er utspekulert, frekk og aldri snill. Han er lederen for kråke-mobben! Han kommer med fristelser som kan være så behagelig og deilig at vi ikke tenker på at dette kan være en kråke-mobber som angriper! Han fristet Jesus med brød da han var på det mest sultne i fasten. Han ba Jesus gjøre mirakler å gjøre stein til brød. Dere, Jesus var mektig nok til å gjøre det, men Jesus svarte fristeren med Guds Ord. Han snakket til stormen! Han snakket til den lamme og blinde og døve! Han truet feberen! Vi må gjøre som Jesus om vi vil bli kvitt kråkene i livene våre. Husk at de kan aldri ta livet ditt, men de kan ødelegge mye i livet ditt om du slipper de til. Du får tankekjør og det surrer rundt og rundt i hodet ditt. Mismotet kommer sigende, og følelsene er på bunnen. Da koser vår motstander seg for du er ufarliggjort. Gjør som Paulus lærer oss i Efeserne 6; 13, “Ta på Guds fulle rustning så du kan gjøre MOTSTAND på den onde dag.” Kråkene angriper ikke en ørn på jakt, men etterpå. Våre kråker kommer gjerne når dagene er onde. Kråkene angriper når du er sliten, ensom og tom. Løsningen er da å tale ut Guds eget Ord, høyt med stemmen vår! Vi taler direkte til fristeren, stormen, sykdommen, pengeproblemet, ensomheten osv. Vet du hva som skjer da? Da blir vi som ørner som bruker motstandsvind for å fly høyt. I bønn og proklamering av Guds Ord med direkte tale til dine kråker, skjærer du ditt skydekke! Du stiger og stiger på bønnens vinger til det er så lite oksygen igjen at kråkene faller av deg og blir tilintetgjort. Du får ny kraft og løfter vingene som ørnen. Kjære medvandrer, du har fått nøkler til å bevege deg som en seierherre som vinner seier på seier ved det fantastiske navnet Jesus.

Gud velsigne deg!