orchid, flower, dendrobium-6549325.jpg

Den Hellige Ånd vet hvordan du skal behandles.

Jeg er fasinert av orkideer. Det kommer av at vi var misjonærer noen år i Den demokratiske republikken Kongo. Av og til trengte vi litt avveksling i det utfordrende og krevende livet vi levde. Det var jo ikke shopping muligheter i Bukavu på den tiden så vi ble oppfinnsomme etter hvert. Denne gangen bestemte vi oss for å finne de berømte gorillaene. 

Vi ble guidet av væpnede vakter på en lang tur innover i Kongos regnskog. Jeg begynte å se meg rundt og jeg fikk se de vakreste sommerfugler i alle størrelser, apekatter og elefantbæsj som jeg trodde var dyrefor!! Til stor glede til alle rundt meg. Så løftet jeg blikket å så oppover på disse gigantiske trærne. Jeg aner ikke hvor høye trærne var, men der, høyt oppe, hang de vakreste dyprøde orkideene man kan tenke seg. Det var mitt første møte med ville orkideer. Inne i byen hadde de en restaurant som het L`orchidèe, Orkideen. Eieren hadde samlet ville orkideer og plantet dem der i den fantastiske hagen rundt restauranten. Fra den tiden begynte jeg å elske orkideer.

 I sitt rette element trenger ikke orkideene alt det stellet vi må gjøre her i vårt klima, for at de skal se friske ut, vokse å gi masse blomster. Her må barken byttes ut så den ikke blir sur, jevnlig gjødsling og beskjæring må til. Om jeg ikke gjør dette, vil bladene bli skrukkete og den vil ikke gi blomster. Litt etter litt dør den. Om mine orkideer skal glede meg og gi meg et lite glimt av regnskogen i Afrika, må jeg sette i gang med prosessen. De blir så vakre og til glede for alle som ser dem. Blomstringen varer lenge!

Så også i vårt åndelige liv. Når vi kommer til himmelen engang, skal vi oppleve å være i vårt rette element. Det blir stas og jeg gleder meg til det. Nå er vi ikke i himmelen, i vårt rette element. Og det kjenner vi alle sammen til. Vi er i denne verden, men vi er ikke av denne verden, som Jesus sa. Han ser og vet hvilken prosess du og jeg trenger for å kunne være et sant bilde av himmelen.  Vi vil jo få med oss så mange som mulig til vårt egentlige hjemland. Akkurat som orkideene i vinduene våre minner oss om hvordan de kan se ut i Afrikas regnskog, skal vi minne mennesker rundt oss om kongeriket Himmelen og at vi tilhører der. Det er svært så vanskelig for deg og meg å skjønne hvilken prosess som må til for at vi som “himmelske orkideer” skal kunne være til glede, trives og blomstre i denne verden. Det er det bare Den Hellige Ånd som vet. Han vet når det bare trengs gjødsel. Han vet når han må gå drastisk til verks og begynne å beskjære og kutte av luftrøtter. Du vet luftrøtter har ikke sitt fundament dypt i jorden. Nei de skal ikke sitte fast. Så når luftrøttene begynner å gro fast, må de kuttes av, ellers så dør planten. Våre åndelige røtter skal ikke gro fast i denne verden. Da vil vi ikke klare å ta til oss av den Hellige Ånds næring og vi vil dø åndelig sett. Når han kutter fastgrodde luftrøtter, gjør det så vondt. Andre ganger må Han kanskje bytte ut alt det du står i som barken rundt orkideen!! Han kan skifte ut alt rundt deg, mennesker, jobb, sted osv. Det er en smertefull prosess og vi mennesker klarer ikke å se det store bildet. Mennesker vil gjerne bruke fornuften å gi deg sine råd. Dessverre er det gjerne like mange råd som mennesker. I en åndelig prosess kan bare Den Hellige Ånd veilede oss og selvfølgelig stødige åndelige mennesker. Derfor, hold fokus på Jesus og Guds Ord. Den Hellige Ånd vet akkurat hva som trengs i ditt liv. Våg å overgi deg til Den Hellige Ånd og prosessen han ser er nødvendig. Om du ikke overgir deg, vil det bli kamp isteden for prosess. Dette kan føre til at man dør, litt etter litt. Vi skal være “himmelske orkideer” som vekker mennesker rundt oss til nysgjerrighet og lengsel til der vi kommer fra. De får et glimt av hjemlandet vårt og hvordan vi vil bli i vårt rette element når vi stadig er inn under Den Hellige Ånds veiledning. Gud velsigne deg til å stole på Den Hellige Ånd.