God morgen, det er første februar.

Januar måned er alltid veldig lang synes jeg. Vært år prøver jeg å forberede meg mentalt på denne måneden, uten at det hjelper mye. Ikke at jeg har det så vondt på noe vis. Det er bare at det er vinter, det er kaldt og mørkt. Jeg elsker sol og sommer, varmt vær, hagen min og glade mennesker. Omstendighetene preger vel følelsene for de fleste av oss?

I Markus 2;1-12 står det om en lam mann. Han hadde fire kamerater som bar ham til et hus i Kapernaum. Det hadde kommet et godt rykte om at Jesus hadde kommet hjem igjen. Vi vet ikke hvorfor disse kameratene gjorde dette for vennen sin. Var denne lamme mannen en økonomisk byrde? Kunne det være av hygieniske problemer, lukt og renslighet? Det var jo ikke kateter, dusj og vaskemaskiner på den tiden. Det måtte jo være en byrde å ta seg av en lam mann på den tiden og nå er de desperate! Uansett motiv, de går til handling og da står problemene i kø. De må bære kameraten sin. Tenk så tungt det var. Når de endelig kommer til huset der Jesus var, er det så mye folk at de ikke kommer i nærheten av Mesteren. Når man er desperat blir man oppfinnsom og sterk. De drar med seg kameraten opp på taket og river det sund! Det var ikke deres eget hus og de ødela taket for å hjelpe vennen sin. Handlingene deres forteller oss at de ikke brydde seg om kostnader og oppførsel. Nå var tiden inne til å handle og Jesus måtte gjøre miraklet nå!!! Deres desperate handling førte til Jesus sin oppmerksomhet. De firer vennen sin ned foran Jesus og de tenker at nå er det ikke flere problemer.

Men nå er det Jesus selv som møter på hinder for å utføre miraklet og det fra troens eget folk!! Deres tradisjon tilsa at det var bare Gud som kunne tilgi synder og denne mannen var lam fordi han hadde syndet. Da Jesus sier til mannen: “Sønn, dine synder er deg tilgitt” tenker de med en gang at det er bare den eneste Gud som kan tilgi synder derfor må denne mannen fortsette å være lam. Da Jesus så deres tanker sier og gjør Jesus noe merkelig. “For at dere skal vite at menneskesønnen har myndighet til å tilgi synder sier han til den lamme: “Jeg sier deg: Ta din seng og gå hjem til ditt hus.” Hvorfor sa ikke Jesus at han tilga syndene hans isteden? Jo for han ville vise sin suverenitet i handling til disse vantro ved at den lamme ble frisk og da var også syndene tilgitt. Jesus demonstrer her at han er Menneskesønnen som er ett med Faderen; som både tilgir synd og gjør mirakler.

Den lamme mannen, hva opplevde han? Det står ikke så mye om han. Han så på da de laget en båre for han. Kanskje han var forlegen og flau da de løftet han opp og la han på båren? Kanskje det luktet av han? Var han en av de som hadde trukket seg bort fra folk på grunn av sin tilstand? Var han bitter? Var han tung i sinnet og hadde depresjoner? Der lå han og kunne jo ikke annet! Han hadde ikke noe valg. Hvordan tenkte og reagerte han da de dro han opp på taket og han ble firet ned foran Jesus? Det skjedde jo ikke mirakel da Jesus snakket til han første gangen og sa at syndene hans var tilgitt. Den lamme kunne jo ikke vite at hinderet lå i tankenes motstand hos de vantro! Ble han redd da underet ikke skjedde? Det eneste vi vet at han gjorde, var at han tok sengen sin og gikk hjem!

Er du i en av de fire kameratenes eller i den lamme mannens situasjon i dag? Det jeg vet er at omstendigheter preger oss. De fire brøt kameratens livs situasjon og omstendigheter uten at han hadde noe valg. Når vi ber og handler i takt med Den Hellige Ånd, bryter også vi omstendigheter til mennesker rundt oss. Det kan være tungt å “bære” bønnebarn. Men når vi blir desperate, blir vi oppfinnsomme og sterke og vi gir oss ikke før vi har båret dem og firt dem ned ved Jesu føtter. Der tar han over kontrollen og tar bort vantroen som stenger for miraklet. Husk at du og jeg kan ikke gjøre miraklet men vi kan løse ut Guds mirakler i bønn og tjeneste. Du som er i den lamme mannens situasjon, hvil i bønnens armer og vit at du blir båret til løseren som kan forandre ditt liv. Når han berører deg så vær lydig å gjør det han sier til deg.

Velsignet februar alle sammen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *